Big Tech

Big Tech: wie controleert ze? NRC en NRC Next, 27 november 2020

We zien het de laatste tijd steeds vaker: actieve bemoeienis van sociale media platforms met de inhoud die hun gebruikers posten. We zagen het bij de berichten omtrent de Amerikaanse presidentsverkiezingen, complottheorieën, zoals QAnon, en op het gebied van COVID-19. 

Zo werd recentelijk een Facebook-post over een artikel aangaande het effect van mondkapjes van wetenschapper Carl Heneghan dat was gepubliceerd in het Britse opinieblad The Spectator, onterecht voorzien van een waarschuwing. Dit is een van de vele voorbeelden waarin techbedrijven door lijken te slaan in het nemen van verantwoordelijkheid voor wat er op hun platformen wordt geplaatst. De vraag is hoever zij daar in moeten gaan en belangrijker nog: wie controleert de controleur?

Er is echter een aspect dat onderbelicht dreigt te raken. In het geval van publieke figuren zal een onterechte actie van techbedrijven via andere media aandacht krijgen, en indien nodig hersteld worden. In de gevallen waarbij het gaat om mensen met minder publieke statuur, zal dit mogelijk niet het geval zijn. Het is dus goed voorstelbaar dat de berichten die ons bereiken over artikelen, video’s en accounts welke zijn verwijderd, slechts het topje van de ijsberg zijn.