Prioriteiten voor nieuwe FNV voorzitter

Prioriteiten voor de nieuwe FNV voorzitter (13 maart 2021)

Twee van de belangrijkste taken van de nieuwe FNV voorzitter Tuur Elzinga zullen liggen in het goed op de kaart zetten en versterken van de positie van de Nederlandse vakbeweging. Volgens het CBS is minder dan 20% van de werknemers in Nederland lid van een vakbond, met daarbij verschillen in leeftijdscategorieën, regio’s en soorten dienstverband. Echter, onderzoek laat ook zien dat ongeveer 60% van de werknemers het belang van de vakbond onderschrijft. Desondanks is er al vele jaren sprake van een dalende trend.  

Bij een te lage participatiegraad kan er schaalnadeel ontstaan. Namens wie spreekt de vakbond eigenlijk? Vraag is vanaf wanneer er sprake is van schaalnadeel. Mogelijk is dat punt al bereikt. Echter, de rol die de vakbonden spelen bij de totstandkoming van cao’s kan doorgaans op steun van het leeuwendeel van werknemers rekenen. Het is een tastbaar resultaat is van vakbondsinzet.

Misschien is het ouderwetse imago van de vakbonden wel het grootste euvel. Echter op dit moment is het van belang om te zorgen dat werknemers goed vertegenwoordigd worden, vakbonden op voldoende steun kunnen rekenen en alle werknemers kunnen profiteren van schaalvoordeel. Heldere prioriteiten voor de nieuwe voorzitter.