De corona samenleving: flexibel collectief gemoed

De corona samenleving: flexibel collectief gemoed (25 mei 2021)

Toen diverse vrienden en collega’s de afgelopen week uitvoerig en met veel enthousiasme hun vakantieplannen voor de zomer ontvouwden, terwijl een paar weken geleden iedereen zich nog afvroeg hoe de zomer er überhaupt uit ging zien, besefte ik me dat deze verandering in gemoedstoestand niet op zichzelf staat. Ook in de winkelstraten, op de terrassen en de schoolpleinen heerst een andere sfeer dan een paar weken geleden. Een plotselinge draai in ons collectieve gemoed dan wel positief of negatief, veroorzaakt door een gebeurtenis of aankondiging van rijkswege. Het lijkt een van de typische kenmerken van deze corona-periode. 

Een aantal voorbeelden hiervan: de aankondiging van het Pfizer vaccin zorgde in november 2020 voor een stevige wind van optimisme in ons land terwijl de start van de Nederlandse vaccinatiecampagne en de negatieve perceptie van de voortgang in het voorjaar juist leidde tot een collectief chagrijn. De versoepelingen per 19 mei gecombineerd met de recente aanpassingen van de internationale reisadviezen door het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgden voor een flinke boost van onze gezamenlijke gemoedstoestand. Het is verbazingwekkend hoe snel het collectieve gemoed kan draaien. Positief en negatief. 

Een belangrijke verklaring voor dit fenomeen ligt in het collectief consumeren van soortgelijk nieuws waarbij (begrijpelijk) de nadruk ligt op berichten die gerelateerd zijn aan de pandemie. Echter deze focus zorgt er ook voor dat we minder oog hebben voor andere onderwerpen die spelen op nationaal, Europees of globaal niveau. 

Los van de verklaringen is het tijdens deze pandemie waarschijnlijk juist ook goed dat we flexibel zijn in hoe we tegen zaken aankijken en in de wedstrijd staan. Zodra de situatie vraagt om acuut handelen, zoals bij het instellen van een lockdown, dan kan het juist goed werken om snel gezamenlijk de situatie het hoofd te bieden. En als het gaat om het openen van de samenleving en het weer op gang brengen van de economie, zullen we gebaat zijn bij een collectief vertrouwen en positivisme. In de komende maanden zullen we vast nog een paar keer collectief draaien, maar wel met de wetenschap dat we het samen doen.